montering sort

Professionel hjælp

water-tap

Alle typer VVS-opgaver

installatører sort

Nemt at booke en VVS’er

idea (2) 1
Køkken & bad
plumber (1)
Find VVS’er
water-tap
Book VVS’er
Forside / Indlæg / Inspiration / Hvilket toilet skal jeg vælge?

Inspiration

17. maj 2024 · 8 min

Hvilket toilet skal jeg vælge?

Der er mange detaljer, du skal være opmærksom på, når du skal have nyt toilet. Det er vigtigt at få købt det rigtige, da det ellers kan skabe unødige problemer.

Først og fremmest skal du finde ud af, om dit nuværende toilet har s-lås eller p-lås. Derudover skal du gøre op med dig selv, om du ønsker et gulvstående toilet eller et væghængt toilet.

Spar penge med et nyt toilet

Har du et gammelt toilet med 9 eller 12 liters-skyl, er der penge at spare ved at skifte til et nyt 4/2 liters-toilet. Geberit er en af de førende brands inden for toiletter og har mange forskellige modeller til forskellige omgivelser og behov.

Læs mere om Geberit og Ifö.

Forskellen på s-lås og p-lås

Den primære forskel på et toilet med s-lås og et toilet med p-lås er, at afløbet på et toilet med s-lås monteres i gulvet, mens afløbet på et toilet med p-lås monteres i væggen.

Der er mange forskellige varianter af både s-lås og p-lås. Når du har fundet ud af, om du skal have et toilet med s- eller p-lås, afhængigt af om afløbet går i væggen eller gulvet, er der stort set frit valg mellem de forskellige modeller.

Hvis du ønsker at omlægge dit afløb i hjemmet fra væg til gulv eller omvendt, skal du have hjælp af en autoriseret VVS-installatør. Kontakt din lokale vvs’er, der hjælper med gode råd og installation.

Toiletter med s-lås

Hvis du i dag har et toilet monteret, hvor afløbet går ned i gulvet, så er det et toilet med s-lås det skal erstattes med. Disse er de klart mest anvendte toiletter i dag.

Der findes flere forskellige former for s-lås, men fælles for dem alle er at afløbet går lodret ned i gulvet.

Du kan få toiletter med indbygget, skjult eller åben s-lås, som vist på billedet. Og det er helt op til dig, hvilket du ønsker.

Åben s-lås

Et toilet med åben s-lås betyder, at du kan se afløbet, der går lodret ned i gulvet tydeligt adskilt fra resten af toilet, således at der er et lille ’hul’ i bunden af toilettet mellem afløbet og foden på toilettet.

Skjult s-lås

Et toilet med skjult s-lås betyder, at du ikke kan se, afløbet der går ned i gulvet, fordi det er gemt bag en porcelænskappe. Ved den skjult s-lås kan du dog se konturerne af afløbet i gulvet.

Indbygget s-lås

Et toilet med indbygget s-lås betyder ligesom skjult s-lås, at du ikke kan se afløbet der går ned i gulvet, fordi det er gemt bag en porcelænskappe. Dog kan du ved den indbyggede s-lås ikke se konturerne fra afløbet, da hele nederste del af toilettet er én samlet kappe.

Toilet med p-lås

Hvis du i dag har et toilet monteret, hvor afløbet går ind i væggen, så er det et toilet med p-lås, det skal erstattes med.

Toiletter med p-lås har udløbsrør til afløbstilslutning med stor fleksibilitet. Det betyder, at disse toiletter ofte kan bruges både i gulv, hvor der skal købes ekstra udstyr til tilslutning, og i væggen. Denne fleksibilitet gør, at toilettet ofte kaldes en universallås.

Montering i væggen er dog det mest almindelige til toiletter med p-lås, og hvis dit afløb i dag sidder i væggen, så er det et toilet med p-lås du skal have fat i. Når du får din lokale VVS Mester installatør til at installere toilettet, sørger de for at have tilslutningsslanger med til installationen. Så du slipper for at huske at købe disse og evt. andet tilbehør.

Toiletterne med p-lås kan fås med hhv. skjult og indbygget p-lås, som ses på billedet.

Væghængte toiletter

Væghængte toiletter er hurtigt blevet populære, og det forstår vi godt. De væghængte toiletter kan i langt de fleste tilfælde relativt let installeres, hvor der før har været et gulvstående toilet.

Langt de fleste væghængte toiletter installeres med en indbygningscisterne inde i væggen, hvorpå toilettet monteres.

Nogle væghængte toiletter kan også fås med en synlig cisterne.

Fælles for alle væghængte toiletter er, at det er en elegant løsning. Gulvet under toilettet holdes frit, dette giver et minimalistisk og let udtryk. Samtidig giver den ekstra gulvplads indtrykket af et større rum, end tilfældet er. En sidste fordel er at der er mindre rengøring, da der er færre overflade at tørre af.

Ved væghængte toiletter er afløbsrøret skjult inde i væggen, hvilket også bidrager til en flot løsning.

Back-to-wall toilet

Når du ser, at der står ‘Back-to-Wall’ på et toilet, betyder det i sin enkelthed, at toilettet kan monteres således, at det kan placeres helt op mod væggen.

‘Back-to-Wall’ toiletter kan fås både i gulvstående modeller og væghængte, fælles for dem er, at afløbene monteres ind i væggen.

Back-to-wall giver et flot helstøbt og harmonisk udtryk, og så betyder det selvfølgelig også maksimal pladsudnyttelse.

Toilet med eller uden skyllekant

Den åbne skyllekant findes på mange nyere toiletter fra fx Geberit og Ifö. (links til brandsider)

Det er langt nemmere at gøre et toilet med åben skyllekan rent, da det, på toiletter med lukket skyllekan er svært at komme til at gøre toilettet rent under skyllekanten.

På toiletter med lukket skyllekant er der større risiko for at der samles snavs og kalkaflejringer, som er svære at fjerne. Med et toilet med den åbne skyllekant vil toilettet skylle helt op til kanten, hvilket sikrer, at hele skålen bliver skyllet igennem og rengjort. Snavs og bakterier har sværere ved at sætte sig fast, og du har nemmere ved at gøre toilettet rent. Det er effektivt og hygiejnisk.

Udover de praktiske fordele er toiletter uden skyllekant mere elegante og giver toilettet et let, rent og minimalistisk udtryk, der passer perfekt ind på ethvert badeværelse. Hvis du leder efter et toilet uden skyllekant, kan det hedde noget forskelligt:

 • Hvis du vælger et toilet fra Ifö hedder det IfÖ Rimfree
 • Hvis du vælger et toilet fra Geberit hedder det TurbeFlush
 • Hvis du vælger et toilet fra GROHE hedder det Pure Guard finish

Relaterede nyheder

Inspiration

Komfort og hygiejne med douchetoilet

Inspiration

Renovering af badeværelset

Inspiration

Hvilken håndvask skal jeg vælge?

Hold dig opdateret og følg os på Facebook

{attributes.image.alt ?? ''}
{attributes.image.alt ?? ''}
{attributes.image.alt ?? ''}
Få inspiration direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

KONTAKT OS

Book eller kontakt os

Vi hører gerne fra dig, vi er altid klar på at hjælpe hvis der skulle være spørgsmål

Book VVS
Book BadArkitekten
Kontakt os
Bliv kontaktet af en VVS'er

Book en VVS'er

Kontakt os nu og vi vender tilbage indenfor 3 dage.

  Din besked er nu afsendt

  Tak for din booking

  Tak for din besked.
  Du vil blive kontaktet af en VVS’er inden for 3 dage.

  Bliv kontaktet

  Skriv til BadArkitekten

   Din besked er nu afsendt

   Tak for din besked

   Vi har nu modtaget din besked
   Vi gennemgår den lige og vender tilbage til dig hurtigtst muligt 🙂

   Nyhedsbrev

   Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Tilmeld dig VVS Mesters nyhedsbrev, og få inspiration og gode råd om renovering, energioptimering, badeværelser mm.

    Med din tilmelding accepterer du, at vi må sende dig to månedlige nyhedsbreve. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.    Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev

    Tak for din tilmelding

    Tak for din tilmelding.
    Du modtager nu vores nyhedsbrev to gange om måneden. Vi gør opmærksom på, at du til enhver tid kan fortryde din tilmelding igen.